KAGENS HISTORIE

Fra luftige brød til smagfulde delikatesser

Ordet ‘kage’ rækker flere hundrede år tilbage i tiden og idéen om kage er gennem årene blevet udforsket og videreudviklet. Skruer vi tiden 500 år tilbage var en kage intet andet end et sødt og lidt finere brød, hvorimod kagebagning den dag i dag er en kunst i sig selv. Danske kager i dag kan inddeles i intet mindre end seks typer. Der er altså sket en stor udvikling og den moderne teknologi har især haft sin indflydelse. Flødekagerne kom på markedet i 1900-tallet, da det blev muligt at holde fløden kold. I modsætning til denne form for kager, stammer pebernødder og honningkager helt tilbage fra middelalderen.

I de gamle dage, var det ikke alle som kunne få et stykke af kagen. Kager var kun for de rige, da mange af ingredienserne var dyre, heriblandt mandler, som især sås som en delikatesse.I Danmark var det kun konditorer og ikke bagere, som havde tilladelse til at bage kager. Først da dette slør lettede sig omkring 1850, begyndte det rigtige kage håndværk at vokse frem. Flødeskumskagerne blev til og ovnen og komfurets indtog gjorde det muligt at bage på en helt ny måde. Industrialiseringen i 1900-tallet forringede dog kvaliteten af bagernes eget håndværk, men en efterspørgsel på kvalitetsråvarer i det moderne samfund har genskabt idéen.

1 kommentar: