Her
i weekenden holdte min datter fødselsdag, og der skulle selvfølgelig kage til
kaffen. Hjemme hos min familie, er det fødselsdagsbarnet, som bestemmer menuen
og hun nævnte en kage, som vi ikke har fået i mange år. Hun ville gerne have
medaljer, og jeg blev interesseret i, at finde ud af, hvornår denne lækre kage
kom frem.
Medaljer
er en flødeskumskage, som blev opfundet i starten af 1900-tallet. Den består af
to runde kager med flødeskum, creme og med marmelade i midten. Ovenpå, smøres
kagerne med glasur og der pyntes med et sprøjt af flødeskum. Kagen kom først
rigtigt frem, da man kunne få mejeriprodukter på køl derhjemme, eftersom
flødeskummen skal holdes kold. Det var en populær kage for det højere
borgerskab, at spise på et konditori.
Medaljer
kan nydes af alle aldre og hele året. Især til fastelavn vil de fungere godt
som en lidt anderledes fastelavnsbolle.
Opskrift
- ca. 20 medaljer
Mørdej:
500
g hvedemel
165
g flormelis
330
g smør eller margarine
2
æg
Mel
og sukker blandes, smør eller margarine smuldres i, og æggene tilsættes. Dejen
skal hvile 20 minutter, når den er æltet. Den udrulles 2 mm tyk og udstikkes i
runde kager som bages lysebrune. Kagerne afkøles.
Creme:
5
dl fløde
2
½ spsk vanillesukker
5
æggeblommer - pasteuriseret
2
½ spsk sukker
1
¼ spsk kartoffelmel
Pisk
alle ingredienserne sammen, undtagen vanillesukker, i en gryde under svag
varme. Når cremen er kølet af tilsættes vanillesukkeret.
Flødeskum:
½
L fløde
Pisk
flødeskummen og sprøjt det rundt i kanten på den ene kage. Sprøjt cremen ned i
midten, og læg en tsk. hinbærmarmelade ovenpå cremen. Smør nu den anden kage
med glasur, og pynt med et sprøjt flødeskum som prikken over i’et. Læg
forsigtigt den anden kagen ovenpå den første kage med flødeskum. Du kan evt. servere
kagen med noget frisk frugt, hvis du ikke er til noget, som er for sødt. Kagen
serveres kold.
Opskriften
har jeg fra min mormor, og den er derfor så gammel, at der ikke står beskrevet,
hvor lang tid kagerne skal bages og ved hvilken temperatur. Jeg valgte at bage
dem ved 180 grader i ca. 12 minutter, til de er let gyldne.
Du kan sagtens lave kagerne nogle dage i forvejen og fryse dem. Kagerne kan også sammenlægges nogle timer forinden servering.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar