På
min weekendtur til Århus sammen med familien, faldt jeg over en meget
inspirerende bog, med opskrifter på kager samt historien bag. I bogen er der
samlet 21 kager, som alle er opfundet i Danmark. Jeg synes bogen er utrolig
interessant at læse, og jeg vil gerne dele et par af historierne med jer:
Hindbærsnitten blev opfundet i 1700-tallet, hvor den bestod af
flere lag mørdej med hindbærmarmelade i mellem. Anna Ankers mor var en af de
mest kendte “hindbærsnitte-bagere”, og som ejer af Brøndums hotel i Skagen, kom
mange langvejs fra, for at smage hendes kager. Det siges blandt andet at Hans
Christian Andersen kom hele vejen til Skagen for at smage hindbærsnitterne.
Jeg
har selv fulgt Mette Blomsterbergs video, hvor hun bager hindbærsnitter, som du
kan se her.
Brunkagen blev opfundet i middelalder-tiden og dens krydderi er
meget karakteristisk for den tid. Kagen har også haft navnet peberkage, da den
ligesom pebernødder indeholdt peber. Det var først omkring midten af
1800-tallet, kagerne fik navnet brunkager. Det var også i denne periode, at
brunkager blev en fast tradition i juletiden.
Brunkager
har jeg selv bagt utrolig mange af. Jeg husker tydeligt hvordan jeg sammen med
min mormor hjalp med at bage massevis af brunkager til resten af familien i
december måned. Jeg finder det ret specielt at tænke på, at denne tradition
stammer helt tilbage fra 1800-tallet, hvor andre børnebørn måske også har bagt
brunkager sammen med deres bedstemødre.
Fortsat god dag til Jer :-)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar