Til
jul bestemte jeg mig for, at afprøve en ny opskrift til klejner. Jeg har altid
lavet klejner ud fra min mors opskrift, men for nylig stødte jeg på ældre
opskrift. Min mor har ofte bagt klejner til mig, da jeg var barn og jeg elskede
dem. Opskriften jeg fandt er fra nationalmuseet, og er en opskrift af Karen
Marie Jensen som blev født i 1866. Nedenfor er opskriften og der et link
til hjemmesiden her.
Fasters smaa haarde Klejner
450 g Hvedemel lægges i en Bunke paa Bordet. 125 g blødt Smør, 125 g Sukker, 5 spsk Piskefløde, 2 Æg og 1 Knivspids Hjortetaksalt lægges ovenpaa. Det hele hakkes og blandes sammen med en Kniv indtil det er godt blandet. Saa æltes den længe og tilsættes evt. mere Hvedemel, til den er jævn og elastisk. Mængden af Hvedemel afhænger af Æggenes Størrelse.Tilsættes for meget Hjortetaksalt, bliver Klejnerne sprøde og gaar nemt i Stykker.
Naar Dejen er æltet, lægges den paa en Tallerken og dækkes til. Sættes paa køl i en Time. Saa rulles den tyndt ud og skæres med Klejnesporen i Strimler paa 3 cm Bredde og igen paa skraa med samme Bredde. En Slids rulles i midten af Klejne og den ene Spids trækkes igennem for at opnaa den karakteristiske Form.
Klejnerne koges i Palmin eller Svinefedt paa en god stor Jernpande paa begge Sider til de er lysebrune og lægges saa paa brunt fedsugende Papir.
Opskriften stammer fra Karen Marie Jensen, født 3. April 1866. Gift med Gårdmand Niels Peter Nielsen, Vemmelev ved Korsør.
Der ligger også et link til en kokkepige, som laver klejnerne ud fra denne opskrift, og hvis du aldrig har bagt klejner før, kan jeg kun anbefale at se linket. (Der er desuden en lille bonus info omkring, hvornår klejnerne er fra ;) ) Kokkepige der bager klejner
Ingen kommentarer:
Send en kommentar